perjantai 24. helmikuuta 2017

Toimeentuloa ja Stubbilaista matematiikkaa



Alexander Stubb viihdytti äänestäjiään (ja varsinkin niitä jotka eivät häntä äänestäneet) vuoden 2015 marraskuussa harkitulla ja painavalla lausunnollaan, joka koski ns. hallintarekistereitä. Lopputuloksena syntyi legendaarinen "sori siitä"-lausahdus, kun kävi ilmi, että ministeri oli keksinyt niin sanotun 'Stubbilaisen matematiikan' mukaisesti lukuja ihan omasta päästään. Myöhemmin toimintametodi on lanseerattu Ameriikan mantereella komealta kalskahtavasti 'vaihtoehtoisen faktan' nimellä.

Vaikka kaikille tavan tallaajille on selvää, ettei asioita kannata yleensä hoitaa päissään, on siitä huolimatta katsottu parhaaksi soveltaa tätä luovaa hallintatapaa lieveilmiöineen niinkin arkisessa asiassa kuin ihmisten toimeentulossa.

Olkaa hyvä ja odottakaa.
Noin vuosi sitten keksittiin 'byrokratian vähennystalkoiden' nimissä nimittäin oivallinen ajatus, että siirretään perustoimeentulotuen käsittely notkeasta ja ratkaisukeskeisestä toimitatavasta tutulle Kansaneläkelaitokselle eli KELAlle.

Jokainen kyseisen instanssin kanssa omakohtaista kokemusta kartuttanut piruparka lienee yksimielisesti samaa mieltä, jos väitän että tällä kyseisellä valtionlaitoksella ja inhimillisyydellä, joustavuudella ja asiakaslähtöisyydellä on suunnilleen yhtä paljon yhteistä rajapintaa kuin syvänmeren mustekaloilla ja pyöräilyllä. Vapaasti suomennettuna: homma ei oikein toimi.

Nyt KELAlle on käynyt kuten suomalaiselle autoilijalle: talvi tuli yllättäen.

Kuten muutamissa lehtitiedoissa ja muussa lähteessä mainitaan 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ,
No money, no hungry.
eivät KELAn resurssit ole aivan täysin riittäneet lisääntyneen työkuorman hoitamiseen. Asialla ei sen suurempaa kiirettä, kuin perustoimeentulo - jonka pitäisi lain mukaan tulla käsitellyksi 7 arkipäivän sisällä hakemuksesta. Jos tilanne on sellainen, että ruokakaappi on tyhjä, sukulais- ja tuttavalainaa ei ole saatavilla, eikä rahaa ole pennin jeniä, alkaa 7 vuorokaudenkin odottelun jälkeen olla aika kova nälkä. Jos tilanteen ratkaisua siirretään KELAlle tyypilliseen tapaan muutamalla viikolla eteenpäin, alkaa hakemusten suhteen tulla helposti luonnollista poistumaa.


Asia - eli työvoiman puute byroossa - on nyt kuitenkin aktualisoitunut täysin pyytämättä ja yllättäen, kuin entisen pääministerin faksi, ja kaikki ovat ymmällään. Stubbmatemaattisesti homma menee kuta kuinkin näin:

Kuvituskuva ei liity asiaan.
Kuntien sosiaalitoimissa aikaisemmin toimeentuloasioita maanlaajuisesti hoitaneiden 1500 henkilön sijaan niitä hoitaa nykyään 750 KELAn palkkalistoilla olevaa ihmistä. Toimeentulotukihakemusten määrä on kuluneen parin vuoden aikana lisääntynyt noin 50%. Tästä syystä on selvää, että työntekijöiden määrää ei ole koettu tarpeelliseksi lisätä kuluneen vuoden aikana, vaan on päätelty, että KELAssa on (tunnetusti) niin tehokkaita työntekijöitä, että he pystyvät helposti nelinkertaistamaan työtehonsa, eikä lisätyövoimaa tarvita. Kun nyt kuitenkin on nähtävästi niin, että KELAssa on laiskoteltu, tarvitaan kuitenkin uutta työvoimaa. KELA on nyt päättänyt palkata sitä tulevan kevään aikana peräti 55 henkilön edestä.

Peruskoulumatematiikalla ajatellen tilanne on ongelmallinen, koska äkkiä laskien työmäärä suhteutettuna työntekijöiden määrään aiheuttaa uusilla variaabeleilla tilanteen, jossa ollaan 25% tehokkuudessa aikaisempaan tilanteeseen nähden. Stubbilaisen matematiikan mukaan kuintenkin lisäämällä 55 työntekijää päästään jo kahdeksaankymppiin, ja koska KELAn etuuksista menee kuitenkin vakituinen 20% vero, voidaan ne laskea päässä yhteen ja näin päästään pyöreään tasalukuun sata, eikä ongelmaa enää ole.


100% tyytyväisiä kansalaisia Helsingissä.
Nythän tilanne on se, että viimesijainen toimeentulo on kiinni toimeentulotuesta. Sitä saavat ihmiset, joiden tulot eivät riitä vähimmäismenoihin, kuten esim. ruokaan ja lääkkeisiin. Jos ihminen ei saa ruokaa eikä tarvitsemiaan lääkkeitä, ihminen kuolee. Jos ihminen on tilanteessa jossa hengenlähtö alkaa olla realistinen uhkakuva, alkaa ihminen käyttäytymään vähemmän rationaalisesti ja sovinnaisesti. Odotamme mielenkiinnolla mihin suuntaan asia kehittyy. Kun nyt vaan ei sattuisi mitään.







-Pastori-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti